Kamień na blat kuchenny -jaki jest odpowiedni? Co radzi fachowiec?

Urządzając nową kuchnię lub remontując tą, z której korzystamy już od lat, najpilniej zastanawiamy się zwykle nad doborem kolorów ścian, designem mebli, rodzajem materiału na podłogi i modelami AGD. A tymczasem jedną z najważniejszych decyzji, które powinniśmy podjąć, jest wybór blatów kuchennych. Blaty kuchenne mają bowiem ogromny wpływ nie tylko na estetykę, ale i funkcjonalność oraz komfort użytkowania kuchni. Dlatego na ich zakupie nie warto oszczędzać. Czy warto zainwestować w kamień, a jeśli tak – to w jaki? Granit, marmur, a może konglomerat? Oto porady naszego fachowca.

kuchnia z blatem granitowym

Dlaczego warto wybrać najlepszy blat kuchenny?

Żywot blatów kuchennych wcale nie jest lekki – wciąż coś na nich kroimy, stawiamy, miesimy, szatkujemy i oczywiście rozlewamy. A one powinny pozostać niewzruszone na wszelkie zabiegi i przez długie lata prezentować się nieskazitelnie. Uroda i funkcjonalność to jedno. Nie można również zapomnieć, że blaty kuchenne to powierzchnie, które ciągle mają kontakt z przygotowywanym przez nas pożywieniem. Powinny więc być wykonane z materiałów, które łatwo jest utrzymać w idealnej czystości. Najważniejsze jest więc to, aby wybrać materiał, który:

  • jest bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne – zarysowania, pęknięcia, stłuczenie,
  • nie odkształca się i nie rozwarstwia się pod wpływem wilgoci,
  • jest odporny na działanie wysokich temperatur,
  • jest łatwy do utrzymania w idealnej czystości,
  • nie przyjmuje plam,
  • pięknie się prezentuje przez długi czas i jest dostępny w szerokiej gamie kolorystycznej,
  • daje możliwość wyboru różnorodnych sposobów obróbki powierzchni blatu,
  • daje różnorodne możliwości montażu sprzętów takich jak płyta kuchenna czy zlew.

Wszystkie te wymagania spełnią kamienne blaty kuchenne. A który rodzaj kamienia będzie najbardziej odpowiedni do Twojej kuchni? Granit, marmur? A może jednak kamień syntetyczny – konglomerat kwarcowy? Oto przegląd najważniejszych cech blatów z różnego rodzaju kamienia.

Granit, marmur, konglomerat – czym się charakteryzują?

Cechy blatów kuchennych wykonanych z materiału, jakim jest kamień naturalny, będą oczywiście wynikały z budowy i właściwości tego kamienia. Dlatego też, aby otrzymać blat kuchenny spełniający wszystkie nasze wymagania i oczekiwania, warto poznać dobrze zalety i wady poszczególnych rodzajów kamienia. Oto najważniejsze z nich.

Zalety i wady granitu

Blat granitowy jest z pewnością produktem najwyższej jakości, który będzie najpiękniejszą ozdobą każdej kuchni. Doskonale prezentuje się przede wszystkim w kuchniach urządzonych w nowoczesnym stylu, ale jako materiał naturalny, będzie pasował także do kuchni na przykład angielskich. Bogactwo kolorów blatów z granitu jest przeogromne – jest ich ponad 200! Znajdziemy wśród nich różnorodne odcienie beżu, szarości, zieleni, błękitów, różu oraz czerni. Dzięki temu bez przeszkód każdy z nas znajdzie taki, który będzie dobrze komponował się z kolorystyką kuchni oraz jej wyposażenia.

Blat kuchenny z granitu nie wymaga impregnacji. Jest za to niezwykle odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i stłuczenia. Bez obaw możemy na nim kroić pieczywo czy warzywa, a nawet ubijać mięso na obiad. A jeśli jakimś cudem ulegnie zarysowaniu, można go zeszlifować aby odzyskał swoją gładkość i blask. Do tego utrzymanie w czystości blatu z omawianego kamienia jest niezwykle proste – wystarczy użyć wilgotnej ściereczki z delikatnym detergentem. Blaty z granitu są nienasiąkliwe, a więc bardzo higieniczne i bezpieczne w użytkowaniu pod względem mikrobiologicznym.

Warto zwrócić uwagę także na fakt, że blaty kuchenne z granitu są odporne na wysokie temperatury – bez obaw możesz odstawić na nie gorące garnki bez konieczności używania podkładek. Mogą być także używane w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki gazowej. Nie przyjmują plam, a do tego można nadać krawędziom wiele różnorodnych kształtów.

Trzeba jednak przyznać, że i wady obarczają wyrób tak ekskluzywny jak blaty granitowe. Cena jest niewątpliwie jedną z tych wad. Blat kuchenny wykonany z tego materiału jest nawet kilkunastokrotnie droższy od blatu z płyty wiórowej, nie każdy więc może sobie pozwolić na jego zakup. Poza tym blaty granitowe są bardzo ciężkie, szafki mogą więc wymagać dodatkowego wzmocnienia aby wytrzymać ich wagę. Montaż może zostać wykonany tylko przez wykwalifikowanych pracowników i jest dość czasochłonny. Blaty kuchenne z granitu jednak z pewnością są warte swojej ceny, a ilość ich zalet zdecydowanie przewyższa ilość wad.

blat marmurowy w kuchni

Blaty marmurowe

Wiemy już czym cechuje się granit. Marmur jest równie elegancki i reprezentacyjny. To materiał dla osób lubiących mieć to, co niezwykłe, oryginalne i niepowtarzalne. Blaty wykonane z niego prezentują się wspaniale w nowoczesnych, przestronnych kuchniach i są dostępne w szerokiej gamie kolorów i odcieni, podobnie jak te z granitu.

Blat kuchenny z tego kamienia będzie bardzo odporny na wilgoć i przebarwienia, pod warunkiem jednak, że go zaimpregnujemy. Trzeba bowiem wiedzieć, że marmur z natury jest raczej nasiąkliwy i łatwo przyjmuje plamy z wina, kawy czy herbaty. A kiedy już ulegnie przebarwieniom, wyczyszczenie go nie jest wcale proste. Regularna impregnacja blatów z marmuru pozwala jednak całkowicie zminimalizować ryzyko powstania przebarwień. Ale również posiadacze blatu niezaimpregnowanego nie muszą rwać włosów z głowy kiedy tylko odrobina kawy skropi powierzchnię blatu – natychmiastowe jej usunięcie pozwoli uniknąć problemu.

Blat kuchenny z marmuru nie jest również tak odporny na ścieranie i uszkodzenia jak granit. Marmur jest bowiem znacznie bardziej ścieralny. Jednak ta cecha nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu tego kamienia. Ma znaczenie jeśli chodzi o marmur na posadzki czy schody, ale w przypadku blatów kuchennych wystarczy po prostu używać deski do krojenia. Wszelkie zarysowania z łatwością usunie doświadczony kamieniarz, szlifując blat.

Marmur jest odporny na wysokie temperatury i można używać go tuż przy kuchenkach gazowych, niestraszne mu także środki chemiczne – możesz bez obaw czyścić blat dostępnymi na rynku detergentami. Jak każdy blat kuchenny z kamienia, jest bardzo ciężki.

Granit, marmur mają jeszcze jedną wspólną cechę – mianowicie wykonane z nich blaty kuchenne dają możliwość montażu urządzeń kuchennych i sprzętów na różne sposoby. Podczas gdy w płycie wiórowej możemy zamontować płytę kuchenną lub zlew poprzez nałożenie ich na blat, to wybierając blaty kuchenne z kamienia możemy je podwiesić, montując je pod ich powierzchnią. W ten sposób otrzymujemy większą powierzchnię roboczą blatu i zapobiegamy powstawaniu szczelin, w których zbierają się zanieczyszczenia i wilgoć. Podobnie jest w przypadku płyty kuchennej – możemy zainstalować ją tak, aby jej powierzchnia znajdowała się na równi z powierzchnią blatu. To nowoczesne, bardzo praktyczne i estetyczne rozwiązanie.

Blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego

Blat kuchenny może również zostać wykonany z materiału o nazwie konglomeratu kwarcowego. Czy może on jednak stanowić godną alternatywę i zastąpić granit, marmur w naszych kuchniach? Jakie zalety i wady będzie miał blat kuchenny wykonany z tego tworzywa? Czy taki blat będzie równie trwały i odporny na czynniki zewnętrzne jak blat kuchenny z granitu?

Konglomerat kwarcowy powstaje z drobinek kamienia takiego jak granit, marmur czy kwarc z niewielkim (około 5%) dodatkiem żywic oraz barwników. Nazywany bywa syntetycznym kamieniem. Od naturalnego kamienia różni się już na pierwszy rzut oka – podczas gdy granit, marmur i inne naturalne kamienie mają niejednolitą kolorystykę (ich powierzchnia pokryta jest dekoracyjnymi pasmami w innych odcieniach), konglomerat odznacza się powtarzalnością koloru i wzoru. Jest więc dobrym wyborem dla tych osób, które stawiają na minimalizm i lubią mieć pod kontrolą design każdego fragmentu swojej kuchni.

Blat kuchenny z konglomeratu jest tańszy niż blaty kamienne z granitu czy marmuru i to prawdopodobnie wydaje się być jego największą zaletą. To dobre rozwiązanie dla tych osób, które pragną, aby ich kuchnia pięknie się prezentowała, ale równocześnie nie stać ich na blat granitowy. Cena konglomeratu jest niższa zwykle o kilkanaście procent.

Jakość konglomeratów kwarcowych dorównuje jakości granitu. Ich powierzchnia jest gładka, nie występują na niej pory, które mogłyby powodować wysoką nasiąkliwość blatu. Pod tym względem konglomerat przypomina więc granit i świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Nie nasiąka wodą i nie przyjmuje plam, a więc zawsze prezentuje się nienagannie, nawet jeśli mamy kłopot z natychmiastowym ścieraniem rozlanych cieczy.

Blaty kuchenne z konglomeratu można łączyć bezspoinowo – nie powstaje między nimi wówczas nawet najmniejsza szczelina, do której mogłyby się dostać płyny czy resztki produktów spożywczych. Dzięki temu nasza kuchnia jest jeszcze bardziej higieniczna i łatwiejsza w utrzymaniu w czystości.

Pod względem odporności na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne konglomerat kwarcowy przewyższa marmur, bardziej przypomina natomiast blat kuchenny z granitu. Możemy więc bez obaw o zniszczenie kroić na nim czy stawiać urządzenia i naczynia kuchenne. Blat kuchenny z tego tworzywa będzie odporny na kwasy (na przykład sok cytrynowy) oraz wysokie temperatury, jest także „cieplejszy” niż blaty kamienne, ponieważ przejmuje temperaturę otoczenia. No i jest oczywiście lżejszy niż blaty kamienne (nawet o 1/5), dzięki czemu nie musimy się obawiać, czy nasze szafki kuchenne zniosą jego ciężar.

Czym jeszcze będzie się odznaczał blat kuchenny z konglomeratu? Odpornością – możemy bez obaw myć go przy pomocy ściereczki lub gąbki nasączonej detergentem i wodą. Wszelkie zabrudzenia zetrzemy bez najmniejszego wysiłku, pozostawiając nasz blat kuchenny idealnie czystym, bezpiecznym i higienicznym.

Czy więc blat kuchenny z konglomeratu ma jakiekolwiek wady? Bez wątpienia – jak każdy inny produkt. Choć jest stosunkowo odporny na wysokie temperatury, lepiej nie stawiać bezpośrednio na nim gorących garnków i patelni – znacznie bezpieczniej jest użyć podstawki. Blat z konglomeratu ma także niższą odporność na promienie UV – jego kolor może z czasem wyblaknąć.

Chcesz, aby Twoja kuchnia olśniewała i zachwycała Cię każdego dnia? Wybierz blaty kuchenne z granitu, marmuru lub konglomeratu, a z pewnością wybierzesz dobrze. Taki blat jest nie tylko piękny, ale także niezwykle wytrzymały i odporny na codzienne użytkowanie.